Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Aktuellt om Konsthögskolans flytt

Konsthögskolan som flyttar till sina nya lokaler i juni, befinner sig just nu mitt i byggprocessen. Ombyggnaden av Mazettilokalerna, Dimman och Båghallarna i Sorgenfri är igång och även det nya galleriet planeras för fullt inför invigningen i mars 2018.
Konsthögskolan öppnar i Båghallarna hösten 2018.
Illustration: Sydark Konstruera

Bakgrund:

I juni 2016 stod det klart att Mellersta Förstadsskolan, där Konsthögskolan huserat i drygt 20 år, behövs som grundskola. I samband med detta har Konsthögskolan erbjudits nya lokaler. En stor del av verksamheten kommer att vara förlagd till nybyggda lokaler i de gamla spårvagnshallarna vid Norra Sorgenfri – ett område som just nu är under utveckling. Konsthögskolan flyttar också till centrala Triangeln där de ska husera i Mazettihuset och det mittemot belägna kvarteret Dimman. De kommer i samband med flytten att lämna galleriet på Ystadvägen och flytta in i Fotogalleriet [format]s lokaler på Friisgatan, Mazettihuset.

På längre sikt planerar Lunds universitet fortfarande för en campuslösning för samtliga konstnärliga högskolor i Malmö.

Jag ställde några frågor till Silvana Hed, föreståndare på Konsthögskolan i Malmö:

Hur har ni det just nu?

- Vi har det mycket bra! En härlig hösttermin med massor av spännande aktiviteter går mot sitt slut. Beträffande flyttprocessen så har vi under hösten arbetat med el, belysning, lås och larm samt inte minst med planering av själva flytten. En flyttfirma ska handlas upp och det är en hel del arbete med det. En inredningssamordnare från LU Byggnad hjälper oss med planering av det nya biblioteket och ombyggnadsplanerna för det nya galleriet är färdiga.

Var befinner ni er i byggprocessen?

- Båghallarna: fundament och takbjälkar är klara. Man har också börjat bygga upp plan 2 i Hall1 och Hall2 (det kommer att finns 4 hallar). Planering av utemiljö pågår.

Mazetti plan 3: ombyggnad pågår för fullt och beräknas kunna hålla tidsplan dvs klart för inflyttning 1 januari 2018.

Galleri KHM 1 på plan 1: ombyggnad av galleriet sätts igång snarast för att vara klart för utställning senast 5 mars.

Dimman: ombyggnad pågår för fullt och beräknas kunna hålla tidsplan dvs klart för inflyttning 1 januari 2018.

Hur påverkar situationen er verksamhet för såväl studenter som personal just nu?

I förhållande till studenterna så rullar verksamheten på som vanligt dvs vi ger utbildning enligt plan.  För personalen däremot är den kommande flytten en stor extraordinär händelse som tar mycket resurser i anspråk. All personal berörs inte hela tiden men vi är flera som konstant arbetar med frågan. Mycket arbete men också oerhört spännande!  Flytten skapar självklart en hel del frågor, viss oro och stress både hos personal och studenter men vi försöker möta det genom att prata mycket om de svårigheter vi ser. Vi bearbetar, planerar och förbereder för det vi kan i dagsläget. Positivt är att ju längre in i processen vi kommer desto tydligare blir också bilden av hur den nya skolan kommer att se ut och det gör det hela mycket enklare. Vi har t ex ganska nyligen fått göra besök på både Båghallarna och Mazetti 3 vilket känns jättebra. Vi får tillträde till Mazetti 3 och Dimman 1 januari och kan då enklare börja planera för möbleringen och för verksamheten i de lokalerna. Jag tror att en hel pusselbitar faller på plats då.

Hur tror du att det som händer just nu kommer påverka er efter flytten?

Vi flyttar i juni 2018 och då kommer samtlig personal vara upptagen med den fysiska flytten dvs med att få allt på plats, med att se till att saker och ting fungerar som vi tänkt. Därefter kommer sommarsemestern och i augusti blir det full fart igen med att säkra att allt fungerar inför terminsstarten. Det blir nog en hel del ”springande” innan vi vant oss vid lokalerna och de nya rutinerna satt sig men vi kommer nog snabbt underfund med hur vi ska arbeta på bästa sätt.

Vad ser du som er största utmaning just nu och efter flytten?

Utmaningarna är många! En stor utmaning just nu ligger i att planera för själva flyttprocessen så att den löpande verksamheten påverkas så lite som möjligt. Vissa saker ligger bortom vår kontroll men är utmanande ändå. Våra första examensutställningar börjar i mars 2018 och då måste vårt galleri vara klart! Båghallarna måste bli klara i tid så att vi kan få igång våra verkstäder, så att våra studenter kan flytta in i sina ateljéer och börja arbeta. Höstterminen startar måndagen den 3e september! En viktig utmaning över tid att kommer att vara att hitta och arbeta in nya arbetssätt, rutiner som är optimala för de nya lokalerna och som fungerar bra för personalen.

Vilka positiva effekter kan du se av flytten?

Det har varit tufft men vi börjar vänja oss vid tanken på att vi ska flytta! Nu känns det både roligt och spännande med nya lokaler! Jag tror att Båghallarna kommer att bli otroligt fina och en fantastisk arbetsplats, både för våra studenter och personal! En stor fördel med lokalerna på Mazetti och Dimman är att vi kommer närmare både fakultetskansliet, Inter Arts Center och Teaterhögskolan – det öppnar upp för helt nya samverkansmöjligheter. Vårt nya galleri får ett centralt läge vilket känns väldigt roligt för våra studenters skull.

Hur ser er tidplan ut?

Vi planerar för det stora flyttlasset i juni 2018 och sommarsemester i juli. Därefter förbereder vi och ställer i ordning de nya lokalerna under augusti månad. Studenterna flyttar in i sina nya ateljéer den 3e september dvs på höstterminens första dag.

Lycka till - vi ser fram emot att se Konsthögskolans verksamhet i nya lokaler efter sommaren!

Text: Jessica Arwidsson, Kansli K

Senaste artiklar

2018-03-08
Disputation Kent Olofsson 21/3
Disputation Kent Olofsson 21/3
2018-02-12
Disputation Petra Fransson 12/2
Disputation Petra Fransson 12/2
2018-01-17
Artikel i Lundagård om möte om sexuella trakasserier inom konstnärliga utbildningar
Artikel i Lundagård om möte om sexuella trakasserier inom konstnärliga utbildningar
2017-12-13
Aktuellt om Konsthögskolans flytt
Aktuellt om Konsthögskolans flytt
2017-12-04
Till alla medarbetare på konstnärliga fakulteten - Välkomna på fakultetsklubb den 13 december!
Till alla medarbetare på konstnärliga fakulteten - Välkomna på fakultetsklubb den 13 december!